TU PENTRU CE LUPȚI BĂRBATE? 10 pași în călătoria bărbatului modern de la confort către libertate

                                                              Regăseste-ți motivația de a lupta!

O sa încep abrupt. Una din problemele majore ale bărbatului modern este că o scaldă în confort.

Ce înseamnă asta oare, te întrebi?

Desigur ca a fi în #confort este pur si simplu un stil de viață ce include în mare:

 1. Un job stabil care iți oferă un nivel de trai mediu sau peste mediu.

2. Același drum spre casă de la job, trafic și înjurături ori frustrare,

3. Acasă, program de “relaxare” la tv si filme.

4. Programul de relaxare săptămânal cu planificare a timpului liber pe w-end clar și la obiect împărțit pe: timp cu familia, copiii si multa odihnă, “în fața TV-ului” desigur.

 5. Planificare cu 6-9 luni inainte a vacanțelor.

 6. Planificarea evoluției în carieră și viața pe următorii 10-20 ani.

Si lista poate continua… Nu e nimic rau in toate aceste 6 puncte dar lipseste ceva…dacă ești curios sa citești până la final…

Hai sa #cercetăm mai în profunzime rădăcinile căutărilor bărbatului.

Bărbatul caută să aibă o #lupta în care crede. O motivație care de multe ori include o #provocare sau trecerea de un prag.

Concret, îmi vin în minte câteva momente din istoria bărbaților români: în perioada războaielor de independență și unirilor, bărbații erau focusați pe a trăi liber viața lor așa cum vor să și-o croiască, să-și dezvolte propriile afaceri și să nu dea zeciuiala nici unui stăpânitor. Apoi în timpul primului război mondial, majoritatea razeși, țărani, primeau în schimbul înrolarii în război, o proprietate. Pentru prima oară în istorie, nu mai depindeau de un feudal și bărbații puteau să-și croiască propria viață liberă având grijă de pământul lor. Mai sunt desigur si alte momente importante în istoria bărbaților români.

Dar te-as întreba pe tine, bărbat din 2020: tu pentru ce lupți?

Ca si barbați căutam obstacolele, provocările. Nu de dragul lor nicidecum. Nu pentru că am fi masochisti. Ci pentru ca ele ‘ne ascut ferăstrăul’ puterii din noi. Paradigma de creștere a testosteronului este existența unui prag/unei provocări și apoi succesul final/împlinirea. Si mai e un pas relaxarea finală.

Pentru că dacă nu ai o luptă a ta, te mulțumești cu relaxarea finală. Adică momentele alea în fața TV-ului, filme, netflix etc. Din păcate mulți am uitat că adevărata relaxare si confort vin doar ca o pauză intre 2 bătălii. Nicidecum să ne uităm pe noi acolo.

 Riscul existenței masculine în prea mult confort are consecințe nemăsurate:

– în primul rând scade testosteronul si sentimentul de încredere în sine naturală.

– scade vigilența, o calitate preponderent masculină,

– devii prea emoțional și pradă fricii de respingere și a nu fi suficient de bun.

 – devii prea egocentric si focusat pe tine si nu mai ai energie/disponibilitate emoțională pentru ceilalți.

 – scade apetitul sexual de vânător.

 – scade motivația spre acțiuni noi și inițiative. In consecință devii prea pasiv.

 – scade bineînțeles în timp și venitul.

Bărbatul se hrănește cu sentimentul de mândrie, de putere, de materializare. De a pune lucrurile în mișcare, de a obține ce își propune. De momentul ăla când a împlinit scopul, a depășit provocarea, a ucis balaurul…

 Aș continua cu cuvintele lui Joseph Campbell: „Noi nu căutam vreun sens al vieții anume ci insăși experiența de a fi vii cu adevărat.”

 Am reflectat la asta de mulți ani…

 Cand eram avocat simțeam că ceva lipseste. Cu toate că lucrurile nu mergeau deloc în direcția proastă, vedeam visul cu ochii, dupa ani intenși de muncă în timpul facultatii, eram pe drumul spre a avea propriul birou de avocatură si a mă realiza profesional, ceva in mine simțea că nu e drumul meu. Era o voce care imi tot șoptea încă dinainte de facultate. Asa că, după cațiva ani de aventură juridică, am hotărât sa lucrez in vânzări, să-mi pun in aplicare noi abilități. Povestea mai scurtă, dupa ceva experiențe inclusiv în antreprenoriat, am ales să mă dezvolt ca si trainer si coach. Noua mea profesie a continuat si mi-am găsit echilibrul în interior și în afara mea. Ceea ce căutam era acel sentiment de a fi viu, exact cum spunea si Joseph Campbell. Desigur că fiecare isi gaseste drumul in felul lui, am prieteni avocati care sunt în pace si simt că e calea lor…

Care sunt cauzele mai profunde ale căutarii confortului? Cum funcționează lucrurile în lume?

Simplu si la obiect spus: fugim de durere si căutăm plăcerea. Desigur că e adânc în genele noastre asta, dar vine cu un preț…

Prin evitarea durerii, ne oprim în căutarea #Siguranței și #Confortului. Atunci când fugim de durere (care aici înseamnă orice disconfort, neplăcere, frustrare, eșec, respingere, singurătate…etc), în mod paradoxal, reprimăm și bucuria. Pentru că toate acele sentimente negative se refugiaza în subconștient.

De ce evităm durerea? Acolo sunt părți din noi ascunse în subconștient. Care dacă le scoatem la lumină, aceeași durere se poate transforma în pasiune, în motivație.

Ce ascunde durerea? Emoții reprimate asa cum spuneam mai sus…

 Aici incepe călătoria bărbatului spre o Masculinitate asumată. Când începe să-și accepte si emoțiile, și durerea.

Da, ai auzit bine. Să fii bărbat nu e totuna cu a fi purtător de penis. Să fii bărbat necesită determinare, autodepășire, curaj și luptă pentru un scop al tău. Cum spunea si Joseph Campbell în cartea sa “Călătoria Eroului” – eroul se naște în luptă nu pe canapea.

Ai nevoie să te lupți cu balaurii tăi si să-i învingi ca să te poți numi bărbat. E o adevarată călătorie a eroului din tine…

În trecut băieții erau initiați în arta de a fi bărbați. Treceau prin anumite probe, de ex. proba vânatului în care erau lăsați 3 zile si 3 nopti singuri în pădure să vâneze sau să ramână vii. Sau proba rezistenței la durere în care erau bătuți iar dacă începeau să plângă erau considerati nedemni de a deveni barbați încă.

De ce? Pentru ca asta marca trecerea de la constiinta de băiat (care caută siguranță și fusta mamei și implicit evită durerea și caută plăcerea în mod inconștient în tot ce face) la constiința de bărbat (cel care înțelege valoarea durerii ca parte din creșterea psihologică a lui în a deveni bărbat.).

Ca bărbat nu mai fugi de durere si nici de emoții, ci înveți ceva din fiecare situație neplăcută ca să devii o variantă mai bună a ta.

Care ar putea fi pașii de evolutie de la zona de confort la bărbat asumat?

1. Petrece minim 30 min/zilnic singur fără telefon și fără alte persoane cu tine. Si observă-ți tiparele, fricile, analizează-te mai profund. Imaginează-ți cum va arăta viața ta dacă vei face asta 30 de ani la rând!

2. Mergi în natură cât mai des. Fără telefon și fără distrageri.

3. Fă mișcare fizică, sport, în mod constant! Nu numai pentru a arăta mai bine fizic ci pentru a fi mai conectat la spiritul tau de luptător.

4. Ia decizii cat mai des. Ia inițiative! Nu rămâne în pasivitate!

5. Asumă-ți responsabilitatea pentru ce ai spus, facut sau urmează.

 6. Evită să te uiți la filme porno și amână momentul final cât mai des posibil. Fii un luptător care-și conserva esența vitală pentru următoarea luptă!

7. Petrece timp cu alți bărbați și vorbiți lucruri cu sens legate de “lupta” fiecăruia și provocările pe care le aveți.

8. Fii responsabil! Alege ce simți să faci și tine-te de program! Asta iți va crește încrederea în sine.

9. Provoacă-te tot timpul! Cum? Observă zone din viață unde te mulțumești cu ce ai si ești în confort sau “încă mai merge si asa”. Și fă schimbări! Pe principiul: “unde e frica, acolo e si oportunitatea”.

10. Fii cât mai des un “observator” al gândurilor tale! Asta e sabia luptătorului și te va ajuta sa rămâi centrat și vigilent. Prea multe gânduri ne slăbesc vigilența si puterea. Practică tehnica de observare detașată a gândurilor- mindfulness!

Dacă vrei mai multe detalii despre oricare din 10 puncte sau un plan concret de acțiune, scrie-mi.

 ~~~~~~~~~~~~~~

Te las in final sa meditezi la intrebarea: Eu pentru ce lupt?

Ia-ți 3 h. din viața ta și mergi undeva într-o pădure singur, și cercetează sincer posibilele răspunsuri ce pot aparea si vezi cât de mult entuziasm simți sau nu…

Notă: important e să faci diferența dintre un scop confortabil si o luptă adevărată. Un scop poate fi ca îți dorești să ajungi manager financiar în următorii 2 ani. Observă cum te simți când te gândești la acest scop. E o infuzie de energie, de entuziasm în tot corpul si de aventura. Sau pur si simplu e “bine”, atunci e doar un scop încă în zona de confort, nu un scop #viu care te face să te autodepășești.

Vrei să îmi scrii? Să îmi pui o întrebare pe acest subiect. Te pot susține să vezi care sunt scopurile vii care iți schimbă viața si cum poți să-ți creezi o strategie să ajungi acolo si o schimbare de gândire…

~~~~~~~~~~~~~~

Iar daca vrei sa aprofundezi te invit la Retreat-ul numai pentru barbati de 5 zile.‘Warrior Bootcamp’ care va fi intre 8-12 iunie.

Iata si linkul de inscriere AICI!

~~~~~~~~~~~~~~

Articol scris de Veet Cristian. Este Coach de Relații si Sexualitate Conștientă, Mentor de Masculinitate. De peste 12 ani. Consideră că fiecare barbat e puternic cu adevărat când iși asumă emoțiile si are o luptă a lui în care crede.  Călătoria lui l-a purtat pe drumul avocaturii, apoi în antreprenoriat și în prezent coach si mentor pentru cei care vor sa evolueze.

Mail: [email protected] (îmi poți scrie pe această adresă întrebările pe care le ai)

Site: www.skymind.ro

Pagina de facebook: Sky Mind Tao

Grupul de Facebook: Arta Relatiilor Constiente

Loading

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *