Vision Quest pentru bărbați sau 8 Motive pentru care e necesar să te retragi în natură…

Vision Quest  pentru bărbați sau

8 Motive pentru care e necesar să te retragi în natură…

Au trecut deja câteva zile de la „experiența” Vision Quest cu băieții. Aș vrea să împărtășesc cu voi câteva din impresiile „la cald” ale acestui moment. Am avut tendința să scriu acest articol-împărtășire imediat în seara de după. Dar iată, că numai după 2-3 zile am simțit efectele și conștientizările importante. Și o fac acum.

Ce este totuși un „vision quest” sau „căutarea viziunii”?

Termenul de „vision quest” a fost folosit prima oară de antropologii secolului 19 pentru a descrie un ceremonial al „rit-urilor de trecere” folosit de anumiți Nativi Americani. În mod tradițional, aceste ritualuri au loc pentru a marca tranziții de viață semnificative. Sunt văzute ca fiind în egală măsură evenimente personale dar și colective care sunt ghidate din interiorul comunității, iar de obicei „căutatorul” petrece timp în natură, singur, în căutarea unei viziuni personale (dar care poate susține și comunitatea în ansamblul ei). Un important ritual de trecere este cel dinspre adolescență către maturitate.

Vision Quest continuă să fie o cale puternică pentru adolescenți și de asemenea pentru adulți ca să cunoască, să jelească, să elibereze, să ureze bun venit sau să celebreze momente importante „de tranziție” ale vieții precum nașteri sau morți simbolice, schimbări de carieră, divorțuri, căsătorie, momente de succes și realizări, copii ce părăsesc casa parintească, recuperarea din adicții etc. . Un Vision Quest poate fi un mod profund catharsic de eliberare și reîncarcare a bateriilor.

A fost o „retragere” din cotidian dedicată bărbaților cu scopul de a ne reîncărca bateriile și a ne lăsa inspirați de natură și liniștea interioară, să găsim răspunsuri la întrebările și căutările interioare…

Care sunt “bornele” experienței prin care am trecut?

  1. Eliberarea de zgomotul mental și de verbul A Face. La început am observat o liniștire a „dialogului mental” pe măsură ce am ajuns în natură. Parcă liniștea ei ne învață și pe noi să ne „regândim” perspectiva.
  2. Lași în urmă funcția, egoul sau contul bancar. Ești doar un om ca oricare altu. Te regăsești în simplitate. 
  3. 3. Îți dai deoparte măștile și redevii natural. Sau cum ar spune un participant….” aici mi-am dat voie să fiu din nou copil. Pentru că la serviciu trebuie sa fiu serios.”
  4. Un sentiment de pace și fericire fără motiv. Doar stând în natură, fără să vorbesc cu alți oameni pentru perioade lungi de timp, stând și uitându-mă la verdele ierbii, la copaci sau la susurul apei…
  5. Un sentiment de “adunare” a ființei mele. De centrare și claritate.Moment în care se aduce lumină și văd mai clar ce vreau și ce urmează să fac.
  6. Răspunsul la o întrebare importantă pentru mine. Natura îți oferă “semne”, o frunză, un copac, un om ce apare din senin, doi vulturi care zboară în liniștea cerului…
    Răspunsul vine mult mai ușor de la sufletul tău atunci când știi “să asculți” liniștea naturii.
  7. Încărcarea cu “esență tare, masculină” desigur favorizat de un mediu numai între bărbați deschiși și fără măști. Prin deschiderea spre a primi feedback de calitate, a fi direcți unul cu altul fără jumătăți de măsură, asta ne-a sprijinit să devenim mai simpli și mai clari.
  8. E ca acel sentiment “de a zbura la înălțime” ca un vultur pleșuv. De unde vezi cu claritate scopul mai mare. Ce urmează să faci apoi în viața de zi cu zi, ce acțiuni precise să faci etc. .

O importantă „tranziție” în lumea unui bărbat este trecerea din perioada adolescenței spre cea a maturității. Lucru care în ziua de azi nu se mai întâmplă. Există desigur surogate ale trecerii cum ar fi: stagiul militar sau poate inițierea când intrii într-o frăție de băieți, sau „gașcă” pe înțelesul tuturor…

În trecut existau ritualuri dedicate acestui pasaj, unul din ele fiind vision quest-ul. De ce e nevoie ca bărbatul să facă această „călătorie”? Pe scurt, ca să depășească psihologic etapa legăturii cu mama și să se unească cu energia tatălui, cea a provocărilor și a unei vieți curajoase.

Mai jos un citat al lui Bert Hellinger care expune foarte sugestiv acest parcurs:

 „Un băiat își trăiește anii prenatali și copilăria-devreme în sfera de influență a mamei. Dacă rămane acolo, atunci el experimentează Femininul ca fiind A toate Important și Puternic. Sub influența mamei, el ar putea deveni un amant/iubit și seducător experimentat dar nu se va dezvolta în a fi un bărbat care apreciază femeile și care poate menține o relație pe termen lung. Și nici nu poate deveni un tată dedicat față de copiii lui. Ca să devină un bărbat capabil să trăiască un parteneriat între egali, el are nevoie să lase în urmă prima și cea mai intimă iubire- cea pentru mama lui-și să treacă în sfera tatălui de influență…”   Simetria ascunsă a iubirii- Bert Hellinger”

Un proces desigur de durată, nu doar pentru câteva zile de Vision Quest. Dar un parcurs de asumare și masculinitate ce poate fi susținut alături de alți bărbați în căutarea unui sens mai profund în cadrul „WAKE UP, MEN UP” din 5-6 mai, zona Brasov. Te așteptăm!

Numai bine și „călătorie” plină!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *