, ,

“EXTAZUL-LIMBAJUL UITAT” articol-traducere din discursul lui OSHO “Rebelul”.

Extazul, limbajul uitat

Articol-traducere din discursul lui OSHO la “Rebelul”.

Extazul este un limbaj pe care omul l-a uitat complet. El a fost forțat să-l uite; a fost obligat să-l uite. Societatea este împotriva ei, civilizația este împotriva ei. Societatea are o investiție extraordinară în suferință. Aceasta depinde de suferință, se hrănește cu suferință, ea supraviețuiește în nefericire.

Societatea nu este pentru ființele umane. Societatea folosește ființele umane ca mijloc pentru sine. Societatea a devenit mai importantă decât omenirea. Cultura, civilizația, biserica, toate au devenit mai importante. Ele trebuiau să fie pentru om, dar acum nu mai sunt pentru om. Aproape că au inversat întregul proces; acum omul nu mai există pentru ei.

Fiecare copil se naște in extaz. 

Extazul este natural. Nu este ceva ce se întâmplă doar la marii înțelepți. Este ceva ce toti oamenii aduc cu ei în lume; toată lumea vine cu ea. Este miezul cel mai intim al vieții. Este o parte din a fi viu. Viața este extaz. Fiecare copil o aduce în lume, dar apoi societatea sare pe el, și începe să distrugă posibilitatea de extaziere, începe să facă copilul nefericit, începe condiționarea copilului.

Nu poți controla un om extatic

Societatea este nevrotică, și nu poate permite oamenilor extatici să fie aici. Ei sunt periculoși pentru ei. Încercați să înțelegeți mecanismul; atunci lucrurile vor fi mai ușoare. Nu poți controla un om extatic; este imposibil. Poti controla numai un om nefericit. Un om extatic este obligat să fie liber. Extazul este libertate. El nu poate fi redus pentru a fi un sclav. Nu-l poți distruge atât de ușor; nu-l poți convinge să trăiască într-o închisoare.

El ar dori să danseze sub stele și el ar dori să se plimbe cu vântul și el ar dori să vorbească cu soarele și luna. El va avea nevoie de vastitate, infinitate, imensitate. El nu poate fi sedus să trăiască într-o celulă întunecată. Nu poți face un sclav din el. El va trăi propria viață și își va face treaba lui.

Extazul este rebeliune, nu este revoluție

Acest lucru este foarte dificil pentru societate. În cazul în care există mai mulți oameni extatici, societatea va simți că se prăbușește, structura sa nu va mai ține. Acei oameni extatici vor fi rebeli. Amintițivă, eu nu numesc o persoană extatică “revoluționară”; îl numesc un “rebel”. Un revoluționar este unul care vrea să schimbe societatea, dar el vrea să o înlocuiască cu o altă societate. Un rebel, este unul care vrea să trăiască ca un individ și și-ar dori să nu existe nici o structură socială rigidă în lume. Un rebel, este unul care nu vrea să înlocuiască această societate cu o altă societate – pentru că toate societățile s-au dovedit a fi la fel.

Capitalismul și comunismul, fascismul și socialismul, ei sunt toți verișori-frați; nu este mare diferență. Societatea este societate. Toate bisericile s-au dovedit a fi la fel – Hinduismul, Creștinismul și mahomedanii. Odată ce o structură devine puternică, ea nu vrea ca nimeni să fie în extaz, pentru că extazul este împotriva structurii. Ascultați și meditați: extazul este împotriva structurii. Extazul este rebeliune, nu este revoluție.

Un revoluționar este un om politic; un rebel este un om religios. Un revoluționar vrea o altă structură, din propria sa dorință, din propria lui utopie, dar o structură cu toate la fel. El vrea să fie la putere. El vrea să fie opresorul și nu asupritul; el vrea să fie exploatatorul nu exploatatul el vrea să conducă și să nu fie exclus. Un rebel, este unul care nu vrea nici să fie exclus și nici nu vrea să se pronunțe. Un rebel, este unul care nu vrea nici o regulă în lume. Un rebel, este anarhic. Un rebel, este cel care are încredere în natură, nu în structuri create de om, care are încredere că, dacă natura este lăsată singură, totul va fi frumos. Este!

Un astfel de univers vast merge mai departe, fără nici un guvern. Animale, păsări, copaci, toate merg mai departe, fără nici un guvern. De ce are nevoie omul de guvern? Ceva trebuie să fi mers prost. De ce este omul atât de nevrotic încât el să nu poate trăi fără conducători? Acum există un cerc vicios. Omul poate trăi fără conducători, dar lui nu i-a fost dată nici o oportunitate – conducătorii nu vă vor da nici o oportunitate. Odată ce știi că poți trăi fără conducători, cine ar dori ca ei să fie acolo? Cine-i va sprijini?

Tu du-te la vot pentru proprii dușmani

Chiar acum susții proprii dușmani. Tu du-te la vot pentru proprii dușmani. Doi dușmani stau într-un concurs prezidențial; și tu alegi. Amândoi sunt la fel. Este ca și cum vi se oferă libertatea de a alege închisoarea, și închisoare în care vrei să intrii. Și votezi fericit. Că aș vrea să merg la închisoare A sau B, că eu cred în închisoarea republicană, cred în închisoare democratică. Dar ambele sunt închisori. Și odată ce sprijini o închisoare, închisoarea are propria investiție. Atunci nu îți va permite să ai un gust de libertate.

Odată ce știi ce este libertatea, nu te vei compromite

Deci  chiar din copilărie copilul nu are voie să guste libertatea, pentru că odată ce el știe ce este libertatea, atunci el nu va ceda, el nu va face compromisuri – atunci el nu va fi gata să trăiască în orice celulă întunecată. El ar prefera să moară, dar el nu va permite nimănui să-l reducă la a fi un sclav. El va fi asertiv. Desigur, el nu va fi interesat să devină puternic față de alte persoane.

Acestea sunt tendințe nevrotice, atunci când ești prea interesat de a deveni puternic asupra oamenilor. Acest lucru arată pur și simplu, că în adâncul ființei ești lipsit de putere și ți-e teamă că dacă nu devii puternic  alții vor avea putere asupra ta… Odată ce copilul cunoaște gustul libertății, el nu va deveni niciodată parte din societate, ori biserică, club, sau partid politic. El va rămâne individual, el va rămâne liber și el va crea pulsații de libertate în jurul lui. Însăși ființa lui va deveni o ușă spre libertate.”

OSHO, “Rebelul”, Cap. 9

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *